8 noiembrie 2016, Marius Dunca, preşedinte PSD Braşov

Marius Dunca

Marius Dunca, preşedinte PSD Braşov, 8 noiembrie 2016

Vreau să vă vorbesc despre agricultură, despre cum înţelege şi vrea PSD să acorde şanse egale fermierilor români în competiţia cu cei europeni. Agricultura motor economic, creşterea exporturilor, angajarea tinerilor în agricultură, în final hrană sănătoasă pentru români, acestea sunt direcţiile pe care le urmăm.
Cum? Vrem să facem plata la timp a subvenţiilor, în 15 octombrie un avans, iar pe 15 decembrie şi 31 martie, plata regulată. Beneficiari vor fi 950 de mii de fermieri români. După cum ştiţi, şi în Guvernarea Ponta au beneficiat de subvenţii mărite 940 de mii de fermieri. Dacă această subvenţie nu este plătită, fermierii sunt obligaţi să se împrumute de la bancă cu dobandă, măcar scutirea de această dobandă este un câştig.
Se vor face investiţii prin Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii pentru proiecte importante. Un exemplu este investirea a 100 de milioane de euro, pentru minimum 10 unităti de procesare legume-fructe şi depozite frigorifice, această inseamnă în jur de 500 de mii de tone de legume şi fructe procesate. Se crează locuri de muncă, dar se şi dă o putere de negociere producătorilor agricoli. Aceştia sunt acum dezavantajaţi în relaţia cu marile magazine, pentru că nu îşi permit să vândă produsele decât într-o anumită perioadă a anului, după recoltare, iar atunci importatorii îşi permit să ofere preţuri şi mai mici.
Vom investi 200 de milioane euro pentru unităti de colectare şi procesare lână şi piei de ovine şi caprine. Astăzi peste 70% din această cantitate de lână se arde. Ciobanii români îi dau foc, pentru că nu au unde să o vandă, nu au unde să o prelucreze, aţi văzut şi ştirile de zilele trecute. Pieile de ovine şi de caprine nu sunt folosite, sunt aruncate sau arse.
Mergem pe un program de susţinere a produselor deficitare şi vă dau două exemple elocvente. Primele produse în 2017 vor fi tomatele şi carnea de porc. Scopul este reducerea importurilor şi asigurarea consumului din resurse proprii. La tomate importăm 50 de mii de tone şi exportăm 3 mii de tone.
Avem o balanţă negativă de 33 de milioane de euro numai pe acest produs. Timp de opt ani de zile vom acorda ajutor pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate, 3000 de euro anual pentru fiecare fermier care infiintează peste 1000 de metri pătraţi de solarii. Costul este 120 de milioane de euro anual din bugetul de stat. Beneficiarii? 40 de mii de fermieri.
Carnea de porc: exportăm 20 de mii de tone, importăm 230 de mii de tone, o balanţă negativă de 320 milioane euro. Vom aloca 10 mii de euro anual pentru fermele cu peste 200 de capete, timp de opt ani.
Propunem, de asemenea câteva faciltăti pentru fermieri eliminarea impozitului pe terenul lucrat, impozit zero pe tractoare şi utilaje agricole, ambele din 2018.
De asemenea, dorim să scădem TVA de la 9%, la 0% pentru toate serviciile ş imateriile prime din agricultura, cum ar fi seminţe, pesticide, etc.

– Marius Dunca, preşedinte PSD Braşov