Declarații PSD Brașov, 24 februarie 2017

Viorel Chiriac, deputat, preşedinte executiv PSD Braşov: Programul Start-up va fi prezentat oficial cu detalii pentru prima oară în oraşul nostru. Se va întâmpla marţi, la Camera de Comerţ, cu participarea lui Harry Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a directorului unor reprezentanţi ai Direcţiei Programe din cadrul Oficiului pentru IMM-uri, împreună cu cei interesaţi. Condiţiile le cunoaşteţi, se adresează tineretului în mod special, chiar şi celor care doresc să se repatrieze. Ne dorim ca în acest an să promovăm 10 mii de astfel de activităţi. Celor care vor începe afaceri li se va putea oferi o sumă de 200 de mii de lei, condiţia e sa aibă cel puţin doi angajaţi. Noua echipă care va lucra pe Antreprenoriat va avea şi alte lucruri de spus marţi.

În Organizaţia Judeţeană Braşov continuă reorganizarea activităţii interne, acolo unde funcţionează pe bază de interimat. Pana în aprilie se vor organiza alegeri în teritoriu, la inceputul lunii aprilie vor fi alegerile de la Organizația Municipală. Alegerile la nivel de județ sunt hotărâte, conform Statutului, de Comitetul Executiv Național.  Statutul este în acest moment complicat, unele articole se întâlnesc cu altele, e clar că trebuie modificat. De fiecare dată eu am avut propuneri de modificare a Statutului, în sensul simplificării lui.

Ne interesează veniturile noastre. în ultimele două săptămâni preocuparea a devenit mai mare pentru a finaliza acest proiect de lege a salarizării unitare. În două-trei săptămâni îl vom primi în Parlament, unde îl vom discuta în comisii.  Tot ceea ce va insemna, de la 1 iulie,  salariu in Romania va avea un reper mai mare decât salariul minim, de 1450 de lei. Cel mai simplu referent din sistemul bugetar ar urma sa aiba 1750 de lei, iar cel mai înalt grad ar urma să fie în jur de 7000 lei.  Ne dorim o aliniere și pentru ceea ce înseamnă venituri în sistemul privat. Este o întreagă dispută pentru că mereu, când se discută de lege a salarizării, ne referim la sistemul bugetar.

Adiacent legii salarizării, mai sunt două proiecte, cel referitor la ucenicie şi cel despre stagiu.

Contractul de ucenicie e ceva uitat în ultimii ani. Ucenicii pot să fie persoane de la 16 ani chiar şi până la vârsta pensionării. Firma care îi va angaja va primi, de la statul roman, prin finanţare europenă pe Programul Naţional Capital Uman (POCU) suma de 250 de euro, aproape salariul minim pe economie pe lună, timp de trei ani, cât durează şi acest certificat de ucenic. După ce se va termina perioada de trei ani angajatorul este obligat să elibereze acel certificat de ucenicie. Angajatorul respectiv, dacă nu-şi mai permite să-l ţină pe fostul ucenic,  măcar va exista siguranţa că persoana s-a perfecţionat şi îşi poate găsi cu uşurinţă un alt loc de muncă.

O altă lege care este în avizare, legea stagiului, se referă la persoane care au absolvit o facultate. Pentru ele la fel angajatorii vor primi suma de 300 de euro, chiar salariul minim pe economie. De aici se pleacă, angajatorul mai poate să adauge ceva dacă doreşte. La fel, există obligaţia pentru angajator ca să ţină această persoană la locul de muncă trei ani de zile. În tot acest timp va primi pe o perioadă în care va primi banii respectivi din finanţare europeană pe POCU.

Sunt foarte multe discuții în etapizarea creșterii salariale, medicii de la urgență vor ajunge până la 3600 de euro, iar medicii care vor încheia rezidențiatul vor primi 1200 de euro.

Față de proiectul lăsat pe masă de Guvernul Ponta, din ce am văzut, nu sunt mari diferențe. Cred că cei care nu ne-au mai vrut la guvernare atunci, nu doreau să vadă aplicat acest proiect”.