Declarații PSD Braşov, 31 ianuarie 2017

Lucian Pătraşcu, vicepreşedinte Org.Mun. PSD Braşov, lider de grup Consiliul Local Braşov: „Aşa cum ştiţi locurile de parcare ale municipiului Braşov sunt administrate în acest moment de societatea P&P SRL. E o relaţie contractuală între aceste două entităţi, care prevede, atunci când e vorba de stabilirea redevenţelor datorate oraşului, că se încasează 50% din beneficiile firmei, sau 35% din totalul veniturilor acesteia. Primăria va încasa suma cea mai mare din aceste două variante.

După cum e de asemenea public, anul acesta contractul de concesiune expiră, în luna septembrie. Nu e singurul, de altfel. Toate contractele de concesionare a unor servicii către societăţi comerciale, expiră anul acesta, unele chiar la jumătatea anului.

Trebuie să facem o analiză, în privinţa avantajelor şi dezavantajelor concesionarii acestor servicii. Asta în condiţiile în care e posibil ca o societate sau mai multe, care să fie în subordinea Consiliului Local, să poată să presteze aceste servicii, cu beneficii mai mari pentru buget.

În ceea ce priveşte parcările, cele 2500 de locuri au adus Braşovului, în 2015, 1.474.000 de lei. Asta înseamnă o medie de 590 de lei pe loc de parcare. În 2016, P&P a plătit Primăriei 1.535.128 lei, adică circa 600 de lei pe fiecare loc. O uşoară creştere, aşadar. În 2016 P&P a cîştigat de pe urma parcărilor 4.386.000 de lei.

Propunerea mea este ca acest serviciu să fie preluat de Tetkron. Este societatea Consiliului Local, iar anul trecut şi-a înregistrat la Registrul Comerţului noi coduri CAEN, pentru revitalizarea societăţii. Ne dorim ca Societatea Tetkron să fie pe profit, cu începere din 2017.

Tetkron are în acest moment 114 angajați, dintre care 41 sunt detașați la SPLT pentru mentenanța serviciului centralizat de termoficare”.

Virgil Popa, primar Săcele: “De săptămâna trecută s-a emis sentința judecătorească care consfințește constituirea asociației GAL Gârcini. Comisia Europeană a propus pentru perioada 2014-2020 un nou instrument de dezvoltare teritorială în vederea combaterii sărăciei și a excluziunii sociale de la nivel urban, și anume Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC). Acest lucru implică formarea unui parteneriat local și implementarea unor Strategii de Dezvoltare Locală (SDL).Înființarea GAL-ului este primul pas pt demararea proiectelor viitoare.

Componența GAL:

-Autorități și instituții publice: UAT Municipiul Săcele și Liceul Tehnologic ”Victor Jinga”

-Organizații non guvernamentale implicate în procesul de dezvoltare locală: Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov și Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov

-Agenți economici locali: SC Cloud Farm SRL, SC Dumian SRL, SC Ballroom Paris SRL

-Reprezentați ai societății civile din municipiul Săcele, inclusiv din cadrul comunității Gârcini: Asociatia Comunității Gârcini, Asociația pentru Promovarea Economiei Sociale, Asociația Portavicum – Pentru o Noua Comunitate, Asociația Clusterului Regional Electrotehnic – ASCRET

Următorul pas în această strategie este realizarea unui recensământ local în cartierul Gârcini, care ne va arăta care este realitatea acestei comunități, ce nevoi are și, bineînțeles, care sunt proiectele pe care va trebui să le implementăm pentru a veni în sprijinul acestei comunități. Dacă strategia pentru zona Gârcini va fi selectată vor putea fi accesate fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) și prin Programul Operațional Regional (POR). Acești bani vor merge în special în două direcții: infrastructură și educație”.

Virgil Popa, primar Săcele: “La ora actuală, în școala din Gârcini învață 1534 de copii, grupați în 55 de clase, în 22 de săli. Este cea mai aglomerată unitate de învățământ din județ. Se învață în 3 schimburi. În ultimul timp peste 80% din elevi frecventează zi de zi cursurile, spre deosebire de alți ani, când sălile de clase erau ocupate doar de 7-10 elevi. Creșterea frecvenței este explicată mai ales prin faptul că elevii primesc zilnic porția de corn și de lapte, ceea ce pentru mulți reprezintă o masa principală a zilei.

Pentru îmbunătățirea actului educațional, cea mai bună soluție, din toate punctele de vedere, este construirea unui nou corp de clădire.

Pentru acest lucru s-a demarat întocmirea unui studiu de fezabilitate. Acesta va avea în vedere construirea unei clădiri noi pentru 1500 de elevi, P+1/P+1+M sau P+2/P+2+M, a unei săli de sport și utilitățile aferente construcțiilor.

Valoarea estimată a studiului de fezabilitate este 100.000 de lei cu TVA.

Locul construcției va fi lângă actuala școală, spațiu fiind generos, 17.364 mp.

Posibilități de finanțare: accesarea de fonduri europene sau realizarea unui proiect pentru accesarea de fonduri guvernamentale (soluție pe care o considerăm mai potrivită).”