Investiții la Săcele

Virgil Popa, primarul Municipiului Săcele:

GAL Gârcini

Vineri, 16 februarie, s-a primit din partea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene răspunsul final al procesului de evaluare și selecție a Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL)

Au fost 45 de SDL-uri pentru regiunile mai puțin dezvoltate, 35 dintre ele fiind selectate pentru finanțare. SDL-ul comunității Gârcini a rămas pe primul loc și după ultima evaluare, dar și după soluționarea contestațiilor, cu un punctaj de 9,40 de puncte. Este o mândrie, pentru toți cei  implicați în  proiect.

SDL GAL Gârcini presupune ”intervenții”/investiții în valoare de 6.910.000 euro, din care 4.550.000 euro – de la POR (Program Operațional Regional), 2.050.000 euro de la POCU(Program Operațional Capital Uman), 310.000 euro de la Bugetul Local.

Cele mai importante lucrări

– construcția de locuințe sociale (1.935.000 euro). Vrem să facem un proiect pilot, de 100 de case, cel mai probabil vor fi modulare, nu blocuri de circa 20.000-25.000 euro. Luăm în calcul două locații pentru a le face. Una este pe Gârciniul Mare (acolo unde este Casa NATO) sunt 4 hectare de teren, aflate în fond forestier. Până la sfârșitul anului vor fi scoase. O a doua locație este în Gârciniul Mic, unde acum sunt gunoaie

– extinderea rețelelor de alimentare cu apă în ZUM-zonă urbană marginalizată (1.365.000 euro),

– înființarea unui centru socio-medical (200.000 euro),

– amenajarea unui centru educațional multifuncțional (200.000 euro),

– furnizarea de servicii socio-medicale și de inserție socio-profesională (550.000 euro),

– derularea de programe de formare profesională,

– stagii de ucenicie și campanii de conștientizare în vederea facilităriii accesului și menținerea pe piața muncii (500.000 euro),

– dezvoltarea unui pachet de servicii sociale: after-school, prevenirea abandonului, consiliere pentru planning familial, măsuri de ocupare a tinerilor părinți (500.000 euro)

Cât de curând, în câteva săptămâni, vom începe, pe câteva proiecte să scriem cereri de finanțare pe fiecare axă. Dorim să depunem anul acesta cererile, astfel încât, după ce vor fi realizate și aprobate, din 2019 să începem efectiv lucrările în cartier. Finalizarea implementării trebuie să se producă până în 2023.

Școala din cartierul Gârcini

S-a discutat despre ea mai mult prin campaniile electorale, dar nu s-a făcut nimic până acum.

–  a fost finalizat Studiul de fezabilitate, până la sfârșitul lunii martie urmând ca proiectul să fie depus pt finanțare,  pentru POR, axa 10 – Îmbunătățirea Infrastructurii Educaționale, termenul de depunere este  4 mai

– valoarea investiției aproximativ 26.075.984 lei adică 5.600.000 euro, aproximativ

– 3 corpuri de clădire P+2, 40 de săli (60 mp/sală), 7100 mp suprafața desfășurată, 2370mp suprafață construită proiectată.

– 2000 de elevi în două schimburi; teren de sport, loc de joacă , zonă verde. 17365 mp este suprafața totală unde vor fi amplasate școala și grădinița, acolo unde se află și actuala școală (care va fi demolată) și grădinița (care va fi transformată în centru medical)

Cred că va fi nevoie de maximum 3 ani pentru finalizarea acestei investiții

Investiții

În anul 2017 valoarea totală a investițiilor a fost de 4.801.043 de lei, la care s-au adăugat 99,815 lei  pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii silvice din fondul forestier public al municipalității (contribuția primăriei la finanțarea AFIR), pentru anul 2018 sunt bugetați 23.422.460 lei, o creștere de peste cinci ori. 16.200.000 lei provin din excedentul pe anul trecut. Gradul de îndatorare este în jur de 6%. Avem două credite, unul din 2006, de 16.500.000 milioane lei, al doilea, din 2009, de 6 milioane lei. S-au văzut foarte puține în urma acestor credite.

Cele mai importante proiecte

– reabilitare si extindere rețele cu cu apă potabilă Baciu – Turcheș (3.742.000 lei), finanțare prin PNDL 1

– extindere sistem de evacuare apă uzată Baciu – Turcheș -(3.350.000 lei), din buget local, pentru că nu am primit aprobare de  la PNDL 2

– modernizare și reabilitare (asfaltare) str Tărlungului, Livezii, Lungă, Nicolae Pană, N Colceag, cartierul ANL Bunloc (aprox 6.000.000 lei). În maximum două luni ar trebui să începem lucrările. Săcele este încă  în zona de asfalt, becuri, curățenie, încercăm să înlocuim anul acesta corpurile de iluminat, vor fi 5000 în total, corpuri cu vapori de sodiu, de 100W. La curățenie voi detalia proiectele într-o conferință viitoare, să nu uităm că vom avea în 2020 de colectat selectiv 50%.

– foarte multe documentații tehnice pentru diverse lucrări (teren de sport în cartierele Movielei și Ștefan cel Mare, parc de agrement – Timocului, reabilitări rețele de apă, asfaltări de străzi, etc)

– SF realizare complex Valea Largă de sărituri cu schiurile și partie de schi

– Centenar – două monumente, pentru  Frații Lapedatu și bust George Moroianu. Culturii i-am alocat peste 2 milioane lei.

Document