Lucian Pătrașcu, secretar de stat: Guvernarea PSD continuă cu rezultate concrete pentru români!

Și nu sunt doar discuții la nivel teoretic, ci chiar urmările unor fapte concrete, ce se simt în buzunarele românilor.

Conform celor mai recente date, în trimestrul 1 din 2019 investițiile nete realizate în economie au crescut cu 6%. Astfel, câștigul salarial net a ajuns la 3.115 lei în luna aprilie, adică plus 50% față de aceeași lună din 2016! Sectorul construcțiilor are cea mai bună dinamică, un efect pozitiv având facilitățile fiscale acordate de către guvern în acest an.

Datele publicate recent de Oficiul European de Statistică arată că România a înregistrat în primul trimestru din 2019, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cea mai mare creştere a costurilor orare cu forţa de muncă, ţara noastră fiind urmată, în topul Eurostat, de Bulgaria şi Slovacia. Cu alte cuvinte, salariile românilor au înregistrat cea mai mare creştere la nivel european, în primul trimestru.

O altă veste bună pentru toți românii este aceea că, în guvernarea PSD, datoria guvernamentală scade!

Ultimele date oficiale publicate de Ministerul Finanțelor Publice arată că datoria guvernamentală a scăzut în martie 2019 față de decembrie 2018 atât în sumă absolută (cu 661 milioane lei), cât și ca pondere în PIB (de la 35% din PIB la 34,9% din PIB). Datoria guvernamentală în PIB a scăzut de la 37,3% în decembrie 2016 la 34,9% din PIB în martie 2019.

Aceste evoluții arată sustenabilitatea guvernării. România are a 7-a cea mai mică pondere a datoriei guvernamentale în PIB din UE. Dacă excludem bufferul (rezerva financiară) din Trezorerie, observăm că România va avea a patra cea mai mică datorie guvernamentală în PIB din UE!

În 2012, datoria externă a României era de 75% din PIB. Astăzi este la 48%, cea mai mică pondere a datoriei externe din PIB la nivelul Uniunii Europene!

Dacă luăm în considerare și statistica Băncii Naționale a României, faptul că avuția națională, adică averea deținută de toți românii la un loc, a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, respectiv 435 miliarde euro, adică, în medie, 22.000 euro pentru fiecare român, putem afirma că măsurile luate de PSD au produs rezultate bune, iar plusurile la venituri și la PIB vor permite, în continuare, Guvernului să aducă bunăstare și celor care simt doar în mică măsură beneficiile creșterii economice.

Lucian Pătrașcu-secretar de Stat în Guvernul României,
Președinte Organizația Municipală PSD Brașov