PSD Braşov, declaraţii 12 decembrie 2017


Cătălin Perșoiu, primarul comunei Poiana Mărului

Principala problemă, în această perioadă este cea a lemnelor de foc. S-a rezolvat parțial, o rezolvare a întregii probleme va fi posibilă, probabil, peste câțiva ani .Sunt două modalități de procurare a lemnului. Una este să facă cerere la Primărie pentru a li se da din pădurea comunală .O a doua e să facă cerere de marcare, de punere în valoare, din afara fondului forestier. Fiecare deţine proprietăţi, practice sunt pășuni împădurite, din care Codul Silvic permite ocoalelor să marcheze.

La Primărie s-au înregistrat 348  de cereri pentur lemn din pădurea comunală, noi am putut onora aproape190 de cereri, până la sfârșitul anului se vor tot da. Am stabilit în Consiliul Local să dăm câte 6 metri steri de fiecare familie. Avem o posiblitate redusă de tăiere din pădurea comunală şi trebuie să împărţim să ajungă la toată lumea. Merge destul de greu, deja a început iarna ,sunt oameni care nu au luat. Dacă varianta cu marcarea din pășuni s-ar face din timp, pentru că anul acesta a început târziu din cauza unor schimbări legislative, situația ar fi ceva mai bună.

În Poiana Mărului marcări face Ocolul Silvic Braşov şi Regia Publică Locală “Piatra Craiului” de la Zărneşti, care a început de câteva săptămâni. Cei de la Brașov au marcat în jur de 50 de cereri din 160, iar cei de la Zărnești au marcat 30-40 din 100 d ecereri. E dificil, pentru că relieful e dificil la Poiana Mărului,face ca pădurarul să fie nevoit să meargă câte o oră-două pentru o singură cerere. Poate că de la anul se va începe mai din timp, iar din toamnă să fie rezolvată problema.

La anul vom extrage, din pădurea comunală, 1900 mc de lemn de foc pentru populație,  și va continua marcarea din fânețe.

Primăria trebuie să facă cadastrarea localității şi o vom începe din luna ianuarie. Am așteptat mai bine  de un an, am vrut să o facem prin Programul Naţional de Cadastru. Firmele nu sunt interesate să vină să facă măsurători pentru  cei 60 lei pentru fiecare imobil, tocmai din cauza reliefului dificil. E şi o situaţie grea, titluri emise, sau anulate şi am aşteptat posibilitatea de a co-finanţa.Vom începe să facem cadastrarea localității dijn banii noștri. Banii i-am prins în eventualitatea că urma să se facă co-finanțarea. În primă etapă se va face sectorizarea. Comuna va fi împărţită în mai multe sectoare, pe care le vom scoate ulterior, pe fiecare în parte, la licitaţie. Costul este greu de estimat, tocmai pentru că diferă de la sector la sector. Pentru anul acesta aveam prinşi 300 de mii de lei în buget, bani pe care nu i-am cheltuit pentur că nu am putut demara programul. Fuseseră discuţii că ar putea fi permisă co-cinanţarea, dacă suma avea să depăşească 60 de lei.

Număr estimativ de imobile este de circa 5000, adică nu doar casă, ci şi terenuri, care poate că au fost dezmembrate. Comuna se întinde pe 6400 de hectare.

Anul viitor vom aloca între 300.000-500.000 de lei.

Un capitol important  la Poiana  Mărului  sunt drumurile,  toată lumea circulă, din drumul naţional, kilometri întregi pe dealuri. Am reabilitat, prin pietruire, 36 de kilometri de drum comunal.

Nu ar trebui să avem problemă cu drumurile, nici măcar în această iarnă. Avem un utilaj propriu, cumpărat pentru deszăpezire. Ne decurcăm în regie proprie, cumpărăm doar antiderapantul. Dacă este neapărată nevoie, și nu ne descurcăm, putem apela extern la altă firmă, care să intervină cu utilaje mai mari, dar numai în cazuri excepţionale.

De sărbători va avea loc primul spectacol al Ansamblului folcloric “Flori de măr”, pe care îl avem în comună. Chiar săptămâna asta se finalizează renovarea sălii de spectacole. A costat 160 de mii de lei toată investiția, finanţare de la bugetul local. S-au schimbat pardoselile în primul rând, de acolo am și pornit, scândura era putredă, îți scăpa piciorul prin ea. S-a pus marmură pe hol, schimbăm perdelele, cortina, am zugrăvit.. Trebuie și autorizată din punct de vedere al situaţiilor de urgenţă, s-a micșorat și capacitatea, la 138 de scaune, prinse în pardoseală. Acolo a fost un cinematograf. Chiar îmi doresc să redeschidem acel cinematograf.

–   Biroul de presă al PSD Braşov