PSD Braşov, declaraţii 12 mai 2017

Virgil Popa, primar Săcele

“Cum probabil deja știți Săcele este al doilea oraș ca populație din județul Brașov, iar ca suprafaţă a UAT-ului, este cel mai mare din județ. (în țară suntem pe poziția a 2-a, după Broșteni,Suceava).

Acest fapt implică și costuri mari în privința salubrizării. Astfel în anul 2016 , municipiul Săcele a plătit pe servicii de salubritate 1.078.926 lei. La această sumă s-au adăugat 229.416 lei pt ecologizare și 2418 lei pentru neutralizarea cadavrelor de animale. În total, 1.310.761 lei.

Primăria municipiului Săcele are un contract (de delegare al gestiunii serviciului public de salubrizare din mun. Săcele) prin concesiune, pe o perioadă de 5 ani, încheiat în anul 2014, cu firma SC Cibin SRL.

Anul acesta 2017, pentru salubritate s-au plătit pe primele 4 luni ale anului 487.714 lei.

De asemenea știți că la Săcele avem o zonă mai specială, cartierul Gârcini. Aici am înteprins o primă acțiune de ecologizare de primăvară care a costat 163.163 lei. Totalul salubrizării pe întreg municipiul pe primele 4 luni este de 650.877 lei, iar din acest total ecologizarea pe zona Gârcini reprezintă 25 %.

Ecologizarea nu a fost realizată în tot cartierul, luna aceasta urmând să intrăm pe strada Lacului, în spatele școlii generale nr.5, unde va fi mult de lucru. Acțiunile vor continua, de altfel, pe tot parcursul anului.

Referitor la această zonă ne gândim la un plan de implicare a locuitorilor de aici în aceste acțiuni de ecologizare. Ideea este ca în centre de colectare a deșeurilor menajere puse la dispoziție de municipalitate, să implicăm populația în colectarea acestora și aducerea acestora în centrele de colectare. Mai precis, vrem să stăm de vorbă cu proprietarii de căruţe, sunt circa 300, să înceapă să iasă pe căile de acces şi să colecteze ei gunoiul din zona Gârcini. Accesul în zonă este dificil, pentru că acolo nu sunt străzi, ci uliţe. Avem experienţa cu fierul vechi care se găsea pe albia râului Tărlung în  anii 90. A fost acel element important că s-au dat bani pentru fierul vechi. Gândim o formulă de felul acesta cu gunoiul. Va trebui să-i motivăm ca să alerge ei după gunoi şi să-l ducă acolo unde le indicăm. Ei vor duce gunoiul pe o platformă betonată, iar de acolo va fi ridicat de operatorul de salubritate. La ora actuală, în cartierul Gârcini sunt amplasate 8 containere de 4 mc, 2 containere de 7 mc, 1 container de 11 mc, care se ridică în medie de  două ori pe săptămână. De exemplu, în ianuarie s-au ridicat 263mc, iar în februarie, 303mc gunoi menajer.

Cartierul Gârcini este o zonă în care o să avem mult de lucru și pe alte direcții, pe educație, pe infrastructură, și sperăm ca în câtiva ani lucrurile să arate altfel și aici.

La Săcele, din toamnă, va funcționa un depozit de lemne de foc pentru populație. Este vorba de un depozit pe o suprafață de aproximativ 5600 mp, situat în incinta fostul CAP din Satulung. La ora actuală suprafața respectivă se împrejmuiește, iar apoi va începe perioada de avizare a depozitului.

Capacitatea va fi de 1500-2000 de metri steri. Prețul va fi mai mic decât cel al pieței (200-220 lei mst), probabil undeva între 150 -160 lei/mst, în funcție de cum se va hotărî în Consiliul Local.

Prioritate vor avea săcelenii. Lemnul este pus la dispoziție de RPLP Săcele si este alocat populației din Săcele.

Actualmente prețul lemnului de foc la Săcele este de 110 lei mst la drumul auto forestier. Unii au cumpărat anul trecut la prețul acesta, care este foarte bun, și au încercat  să-l vândă mai departe.

Anul acesta s-au depus cereri la primărie pt lemne de foc. Am fost surprins să văd că în trei luni s-au depus peste 2200 de cereri, de aproximativ 35.000 m/steri. De menționat că în anul 2016 la Săcele s-au livrat către populație aprox 8000 mst, cantitate insuficientă. Pentru anul 2017 Consiliul Local a aprobat exploatarea a aproximativ 12.000 mst lemn de foc.

Având în vedere că cererea este foarte mare, se va realiza un regulament de distribuire a lemnului de foc căte populatie, volumul maxim acordat fiind de 12mst/familie. Vrem să preîntâmpinăm problemele care ar putea apărea în următoarea iarnă. Preţul din depozit va fi puţin mai mare decât cel la drum auto, pentru că implică şi cheltuieli suplimentare. Vor beneficia de lemn cei care sunt la zi cu taxele și impozitele pe 2016, care au carte de identitate de Săcele, doar două dintre criteriile viitorului Regulament de distribuire a lemnului  la Săcele”.