PSD Braşov, declaraţii 31 octombrie

Gabriela Urse, consilier local PSD ”Astăzi vom vota în Consiliul Local, la punctele 11-14, o inițiativă a Ministerului Dezvoltării Regionale și a Administrației Publice, care reprezintă și o provocare în sensul de a eficientiza mobilitatea urbană. Avem OUG 47/2018, care stabilește măsuri de urgență a absorbției fondurilor europene privind funcționarea MDRAP.

Astăzi, Consiliul Local votează acordul pe care domnul primar a fost împuternicit să-l semneze între minister și municipalitate.

Suma care se acordă din partea Ministerului Dezvoltării este de 92.939.000 lei, în vederea achiziționării de troleibuze și autobuze hibrid, iar contribuția municipalității este de 2%, adică 1.858.780 lei.

Acest proiect este realizat în comun, așa după cum spuneam, la inițiativa Ministerului Dezvoltării și vom achiziționa 26 de troleibuze cu o lungime de 18 metri care vor deservi patru rute deja existente în Brașov. La punctul 12 de pe ordinea de zi avem 8 autobuze electrice în lungime de 12 metri. Valoarea acestora, susținută de minister este de 26.846.400, iar contribuția municipiului este de 536.928 lei. Mai avem 12 autobuze electrice hibrid, de 18 metri lungime. Pentru autobuzele electrice avem patru stații de încărcare rapidă, 12 stații de încărcare lentă. Valoarea acestui proiect este de 47.058.550 lei, susținută de Guvern și 941.171 lei, din partea municipalității.

Vorbim, așadar, de o colaborare între Guvern și administrațiile locale, la inițiativa Ministerului Dezvoltării. Programul european cere ca proiectul să fie implementat până în 2020, dar noi ne vom strădui ca vehiculele și stațiile de încărcare să ajungă în Brașov până în vara viitoare”

Alexandra Crivineanu, consilier local PSD ”Săptămâna trecută a avut loc, la Primăria Brașov, o dezbatere publică în privința calității aerului din Brașov. Din grupul PSD a fost invitat un singur consilier, care face parte din comisia de specialitate. Printr-un mail i s-a adus la cunoștință, cu o oră și jumătate înainte de această dezbatere, că ea urma să aibă loc. Suntem oarecum obișnuiți cu  o astfel de abordare, s-a mai întâmplat. Atragem din nou atenția executivului Primăriei și dlui primar că este vorba despre  calitatea vieții în orașul Brașov, ceea ce îi implică pe toți cei 27 de consilier locali, nu doar cei din comisiile de specialitate. Ba mai mult, în anunțul publicat pe pagina de Facebook a Primăriei, ni se spune  că setul de măsuri cuprinse, atât în planul integrat de calitate a aerului din Municipiul Brașov, cât și în planul de acțiune pentru reducerea și gestionarea zgomotului în municipiul Brașov, este corelat cu proiecte prioritate și aprobate prin hotărâri al Consiliului Local. Prin urmare atragem atenția încă o dată că noi reprezentăm deliberativul municipiului și că ne interesează pe toți, deopotrivă, ceea ce înseamnă astfel de dezbateri privind calitatea vieții în municipiul Brașov.

La primul punct de pe ordinea de zi a ședinței de azi a Consiliului Local este proiectul de hotărâre privind acordarea burselor elevilor din învățământul preuniversitar din Municipiul Brașov. În proiect este propunerea majorării burselor pentru anul școlar 2018/2019, în semestrul I, la 25 de lei pe lună de elev pentru bursă de ajutor social, 30 de lei pentru bursa de studiu, 50 de lei pe lună pentru bursa de merit și 100 de lei lunar pentru bursa de performanță. Noi, consilierii locali PSD vom vota Pentru la acest punct, având în vedere că la propunerea noastră, în 2017, bursele acestea au fost majorate și susținem în continuare că bursele de merit și performanță ar trebui mărite constant, pentru a-i stimula pe elevi să aibă rezultate mai bune, pentru că vor ști că eforturile lor sunt recunoscute și apreciate de comunitatea în care trăiesc. Susținem preocuparea pentru elevii brașoveni.

Pentru acest an școlar, numărul total al burselor acordate este de 8817, din care 556 sunt pentru ajutor social, 126 de studiu, 7978 pentru merit și pentru performanță-157. Suma totală care va fi acordată în semestrul I este de 1.582.213 lei. Vă mai spun că în 10 septembrie 2018, totalul fondurilor pentru burse, repartizate și neutilizate, este de 624.000 lei, iar totalul sumelor alocat pentru semestrul I este de 993.000 lei.  Nu pot fi acordate mai multe burse simultan, dar elevul are posibilitatea de a opta pentru cea mai mare. Prin excepție, elevii care beneficiază de burse de studiu, pot primi și burse de performanță, sau de merit.

În 19 octombrie a fost pus în dezbatere publică, până în data de 5 noiembrie, un proiect de hotărâre de stabilire a taxelor percepute de Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Brașov, pe anul 2019. În acest proiect este propusă majorarea taxelor pentru cererile persoanelor fizice și juridice care beneficiază de serviciile prestate de SPCLEP. Taxele pentru oficierea căsătoriilor sunt propuse a fi majorate, pentru ziua de sâmbătă, de la 130 de lei, la 150 lei; pentru ziua de duminică, de la 270 de lei, la 320 lei; taxa de urgențe ar crește de la 100, la 200 lei. Justificarea nu există, pentru o astfel de majorare. Probabil că acest proiect va apărea pe ordinea de zi din noiembrie. Noi nu suntem de acord cu aceste majorări. Mai mult, vom propune eliminarea acestor taxe, pentru că municipii ca Timișoara, Cluj, București, Sibiu, nu percep astfe de taxe. Considerăm că bugetul Municipiului Brașov, dar și excedentul bugetar care apare la fiecare final de an, permit ca aceste taxes să fie scoase, sau măcar înghețate, să nu le mai majorăm. Dorim susținerea familiilor tinere și încurajarea celor care vor să-și întemeieze o familie în Brașov și încercăm să le oferim un mediu de viață cât mai propice”