PSD Braşov, declaraţii 4 aprilie 2017

Virgil Popa, primar Săcele „În privința fondului forestier, în Săcele există o situație specială cunoscută pe Valea Gârcinului.

În octombrie 2013 aici a avut loc o acțiune de amploare a poliției, despre care s-a scris în presă, și care a avut loc atât în Săcele, cât și în județul Prahova. Vă reamintesc că atunci au fost închise opt gatere, iar în urma acestei acțiuni furtul de lemne din zona gestionată de RPLP Săcele a scăzut cu 90%.

Totuși probleme mai există la Săcele, ca în mai toate pădurile din țară. În primele 3 luni ale anului o cantitate de 390 mc de masă lemnoasă a fost tăiată ilegat din pădure, din care au fost recuperați 101 mc. Au fost făcute 17 plângeri penale pentru infracțiuni silvice cu plîngeri penale și s-au aplicat 64 de contravenții în valoare de 165.000 de lei. )

Dar la Săcele, în anul acesta am început un program amplu de replantare, în special în zona Valea Gârcinului, zona care a suferit cel mai mult în ultimii ani.

Conform programului de împăduriri pe anul 2017 va fi reîmpădurită o suprafață de 16.56 hectare. Pe această suprafață se vor planta un număr de 71.650 puieti apți de plantat din speciile molid, brad‚ larice și paltin de munte.

Lucrările de împăduriri au început sâmbătă pe 24 martie cu plantarea zonelor afectate de doborâturile de vânt ce au avut loc în anul 2014, în zona Turcheș – Coasta Vie. Lucrările din acest areal au fost finalizate în data de 30 martie. S-au plantat 25.000 de puieți, în special din specia larice, pe o suprafață de aproximativ 7 ha.

Lucrările de împăduriri continuă la această oră în Valea Gârcinului, spre vârful Highiș unde vor fi împădurite aproximativ 10 ha cu 46.000 de puieți. Lucrările sunt asigurate de angajații Regiei Publice Locale a Pădurilor Săcele și de un număr de 25 muncitori.

Lucrările de împădurire vor continua și anul viitor, când sunt preconizate să fie împădurite aproximativ 30 ha, cele mai multe urmând să se facă în zona Valea Baciului, unde în anii 2014-1015 au fost doborâturi masive de copaci în urma unor furtuni.

Din cele 12681 hectare aflate în administrarea Regiei, au fost intabulate primele 2958 de hectare, cu eforturi foarte mari.

În data de 1 iulie, după cum v-am spus și cu alte ocazii, se va redeschide Spitalul Municipal Săcele.

De ieri, spitalul are și un manager general, în persoana dnei Rodica Pîrvan (Sin). Dna Pîrvan are 49 de ani, este de profesie economist, actualmente este și masterand la specializarea manager general spitalicesc (Universitatea Ovidiu Constanța). A fost diresctor economic, timp de 5 ani, la Spitalul Județean de Urgență Constanța și, timp de 4 ani, Manager General la Spitalul Județean de Urgență Brăilă. Dânsa a preluat deja toate atribuțiile referitoare la spital și, de aici înainte, va coordona toate activitățile spitalului, beneficiind evident de tot sprijinul din partea mea ca primar și din partea municipalității Săcele,
Spitalul Municipal este gata de funcționare în proporție de 80%. Sunt finalizate lucrările la demisol, parter, etajele I și II, mansardă în partea centrală a spitalului, precum și anexa din dreapta, unde vor funcționa secțiile de interne, cronice și paleative.

Într-o primă etapă, în luna iulie, urmează să fie deschise cabinetele de ambulatoriu, spitalizarea de zi(5 paturi) și camera de gardă – adică compartimentul primiri urgență – CPU, urmând ca în următoarea etapă să se deschide celelate secții.

Lucrările continuă în această perioadă la spital. Mai sunt de efectuat lucrări la anexe, la instalația de încălzire, la partea electrică. Se lucrează, de asemenea, la secția de pediatrie, unde până la sfârșitul acestei luni lucrările vor fi finalizate.

Avem o structură aprobată de 50 de paturi, secțiile interne și pediatrie în primă fază. Luăm în calcul și deschiderea unei secții de neonatologie, într-o etapă ulterioară, având în vedere că suntem probabil singura localitate cu spor demografic pozitiv.

Este un proces dificil de deschidere a spitalului, decizia de închidere a fost total greșită, o simplă semnătură a unui ministru dintr-un guvern de tristă amintire. Depunem eforturi umane și financiare pentru a redeschide spitalul.

Până la această oră avem investiții de circa 600 de mii de lei, anticipăm că mai avem nevoie de 300-400 de mii de lei pentru a-l redeschide.

Aparatura a intrat într-un program de recalibrare şi de verificare metrologică, avem şi un aparat încă performant, de radiologie.

Nu cred că vom avea probleme cu structura de personal, în condițiile în care măsurile guvernului în ceea ce priveşte salarizarea ar putea duce de la plecări din spitalele private către cele de stat, unde personalul va fi mai bine plătit. În prima fază avem nevoie de cinci medici, 12 asistente și personal auxiliar.

Avem avizul pe structura de funcționare încă din 2012, acum a fost reactualizat de Ministerul Sănătății în urmă cu câteva săptămâni. Este un aviz încă valabil
Săcele are 36300 locuitori, iar în comunele învecinate, Tărlungeni, Teliu, Budila sunt circa 15 mii.

V-am informat acum câteva săptămâni că s-a înființat GAL Gârcini. Acum așteptăm oferte, sper de la firme din Brașov, care să facă acest recensământ. E de fapt un studiu mai amplu referitor la nevoile din zonă, la proiectele care se pot implementa. Dorim să accesăm în jur de 700 de milioane de euro pentru zona Gârcini, pe infrastructură, educaţie. Recensământul ar urma să se finalizeze spre sfârșitul verii şi va costa în jur de 50-60 de mii de lei. El va sta la baza elaborării unei strategii.”