PSD Braşov, declaraţii 6 noiembrie

Constantin Chicuș, consilier local PSD ”Am ajuns în luna noiembrie a Anului Centenar. La un scurt sondaj pe care l-am făcut în ultima perioadă am aflat că brașovenii nu știu cu exactitate programul de activități specifice marcării acestui moment important – 100 de ani de la Marea Unire.

În viziunea noastră, a Grupului de consilieri locali ai PSD, Primăria Municipiului Brașov trebuia să lanseze, dacă nu avea idei, cel mai târziu de la începutul anului, o dezbatere publică. Ar fi trebuit ca, împreună, instituții importante din Brașov, să gândească un program de evenimente. Dacă Agenția Metropolitană ar fi făcut o astfel de invitație Universității Transilvania, Direcției Județene de Cultură, Consiliului Județean, Muzeului de Istorie, lucrurile ar fi fost clare.

Suntem de acord că evenimentul major al acestui an a fost Festivalul Cerbul de Aur, însă acesta i se datorează, în primul rând Televiziunii Române și finanțării pe care aceste eveniment a primit-o de la Guvernul României.

Așteptăm ca, până la sfârșitului anului, Primăria Brașov să îi anunțe pe locuitorii orașului despre evenimente demne de Centenar. Nu doar cu obișnuitele adunări în Piața Unirii, sau în Piața Sfatului. Iar faptul că, la propunerea consilierilor PSD, Primăria a decis, în sfârșit, să aprindă luminile de sărbătoare mai devreme de 6 decembrie, tot nu e o celebrare a Unirii de la 1918. Nu ajunge, ca de 1 Decembrie, de Ziua Națională, să deschizi Târgul de Crăciun. Așteptăm acum , pe final de an, un proiect dedicat anului Centenar. Mi-ar fi plăcut să particip la cât mai multe evenimente care să promoveze  tradițiile brașovene. În calitatea mea de june tânăr, aș fi vrut să văd așa ceva. Brașovenii se așteptau la mai multe evenimente, așa cum au loc în alte orașe mari. De exemplu, ne putem folosi de Junii Brașovului. Pentru aceștia, am solicitat un buget mai mare în 2018, dar nu am primit bani în plus, ci, exact sumele de anul trecut. Am avut chiar o propunere din partea grupului de consilieri PSD pentru alocarea unor sume pentru achiziționarea sau confecționarea unor costume de juni”.

Silviu Achim, consilier local PSD ”În ședința de săptămâna trecută, a Consiliului Local Brașov au fost aprobate două proiecte de hotărâre care au ca scop accesarea de fonduri nerambursabile de la Administraţia Fondului de Mediu pentru achiziţionarea şi amplasarea a 17 staţii de încărcare a autoturismelor electrice, în cadrul ,,Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ”. Am observat și am sesizat, împreună cu mai mulți cetățeni ai Brașovului că în ciuda faptului că avem la această oră câteva prize, ele nu sunt accesibile. Ele nu sunt, în primul rând, bine semnalizate. Mai mult,

nu există un regulament de folosire a locului de parcare. În acest moment, cei 14 posesori de mașini electrice din Brașov au posibilitatea să-și încarce mașinile, teoretic, la câteva “prize” amplasate prin oraș. Practic, nu au cum să facă acest lucru, deoarece locurile special amenajate sunt blocate de alte autoturisme, parcate zilnic în dreptul acestor stații. Ca de obicei, nimeni nu ia niciun fel de măsură în acest sens. Vrem să “dăm bine” ca oraș modern, în ton cu tehnologia viitorului, însă Primăria Brașov nu face nimic concret! Noi, consilierii locali PSD, am votat “pentru” la cele două puncte și ne dorim îmbunătățirea calității vieții la Brașov și, implicit, traiul într-un oraș cât mai puțin poluat. Însă, dacă tot avem deja câteva astfel de “prize”, de ce nu creăm și condiții celor ce au mașini electrice, fie că sunt brașoveni, fie că sunt turiști, în trecere, prin Brașov?

Voi propune, în următoartea ședință de Consiliu Local  să implementăm măsura ca mașinile hibrid și electrice să fie scutite de  plata parcării, pe locurile publice. Nu sunt în acest moment doar 14 autoturisme electrice în Brașov, din ce îmi dau seama, sunt unele luate prin leasing, înregistrate, deocamdată, în București. Dar sunt, deocamdată puține, așa că impactul bugetar nu va fi mare, dar va fi încurajată și în acest fel achiziția unor astfel de autoturisme. Unele municipii din țară au emis și o vignetă, care amplasată pe parbriz, în interiorul mașinii, permite posesorului să parcheze fără să plătească. În plus, așa cum văd eu, și au văsut și alte orașe care se prezintă ca fiind SMART, locurile din preajma prizelor de încărcare sunt semnalizate aparte. Așa ar trebui să fie și în Brașov”.