PSD Braşov, transcript declaraţii 12 martie

Radu Mitric, lider Grup PSD Consiliul Județean Brașov ” Constatăm cu îngrijorare că PNL vrea să acapareze tot ce ține de sănătatea oamenilor din acest județ. Altfel nu ne explicăm schimbările care se produc în această perioadă, indiferent dacă e nevoie de ele sau nu.

Mă refer aici la așa zisele concursuri organizate pentru ocuparea posturilor de manageri la unitățile sanitare din județul Brașov. Părerea mea e că PNL vrea, pur și simplu să-și pună oamenii proprii acolo. Sau poate că nu e interesul atât al PNL, cât al unei persoane sau unui grup de persoane.

Este un adevărat scandal, care e departe de a se fi stins, care a fost doar potolit pentru moment, cu ce se întâmplă la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie din Brașov. Actualului manager, un om cu o experiență de 20 de ani la conducerea spitalului, i se interzice, practic, să candideze.  Altfel nu pot fi interpretate tertipurile la care s-a ajuns, să i se refuze dreptul de a participa, pentru că nu ar avea copii după acte care se află, oricum la dosarul lui. Și, apropo de dosar, poate că dacă avea actele în regulă, i se cerea și celebrul dosar cu șină, nu? Dar să respingi dosarul de candidatură al unui om pentru că, printre altele, nu are copie după actul de identitate, o copie certificată pentru conformitate.

Instanța a constatat, pe bună dreptate, că se impune suspendarea organizării concursului, până la judecarea pe fond.

Mă întreb, ce interese sunt pentru ca doctorul Alexandru Grigoriu să nu mai fie managerul spitalului. Vă remintesc că una dintre secțiile acestui spital este cea de pe Eminescu 18, care a făcut obiectul unei hotărâri de Consiliu Județean privind plata chiriei. Atunci atrăgeam atenția că se pot găsi soluții pentru ca secția în cauză să fie mutată într-o altă clădire care aparține CJ. Reacția președintelui Adrian Veștea a fost una deplasată, a fost foarte tăios, spunându-mi că e o soluție pe care executivul a luat-o în calcul.  Dacă este așa, de ce nu a fost informat Consiliul Județean? Sau, după părerea domnului Veștea, consilierii sunt buni numai ca să ridice mâna? Consilierii PSD au anunțat public de atâtea ori că sprijină demersurile Consiliului și că în niciun caz nu pun piedici, mai ales investițiilor, cum ar fi aeroportul. Dar, de aici și până la a nu spune nimic atunci când sesizăm o neregulă, e o distanță foarte mare. Atrag atenția că, atunci când se petrec abuzuri, cei care nu spun nimic și care nu intreprind nimic sunt complici. Așadar, tot complici se cheamă și cei care lasă, chiar și de la înălțimea unei funcții, mână liberă celor care joacă murdar.

Am și o solicitare. Pârâții în procesul civil  deschis de doctorul Grigoriu sunt Consiliul Județean și Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov. Aceștia trebuie să plătească reclamantului 3320 de lei, cheltuieli de judecată. Nu cred că acești bani, mulți, puțini, trebuie cheltuiți de noi. Poate că Spitalul, cu jumătate din această sumă (pentru că se plătește în solidar), cumpără produse de igienizare, că tot e carantină instituită din cauza gripei. Dacă aveți curiozitatea să intrați pe SICAP, e un anunț al Spitalului Clinic Județean de Urgență care dorește să achiziționeze Dezinfectant detergent pentru suprafeţe noncritice (pavimente, pereţi), conform cerintelor si descrierii din caietul de sarcini. Valoarea contractului este de 57600 pentru 36 de luni. O împărțirea simplă dă rezultatul de 1600 lei pe lună. Așadar, cheltuielile de judecată, din bani publici sunt contravaloarea dezinfectantului necesar pentru 2 luni. Banii trebuie plătiți de cei care se fac vinovați, că e vorba de președintele comisiei de concurs, ca e vorba de întreaga comisie, ei trebuie să plătească banii aceștia din propriile buzunare.

Și sperăm că astfel de situații nu se vor repeat și la alte instituții din subordinea CJ. E o ”hărnicie” în organizat concursuri în această perioadă, parcă s-ar grăbi cineva. Avem DGASPC, avem Spitalului Clinic Județean de Urgență…La Pneumoftiziologie s-a terminat concursul, acolo a fost înlocuit directorul economic, cu un fost consilier județean, absolut întâmplător de la PNL.

Se împlinesc 20 de ani de când județul Brașov este condus de liberali, așa că este un bun momentul să tragem linia. Ce vedem? Județul Brașov este un județ cu două viteze.

Avem o zonă cu relativă bunăstare, zona Brașov și împrejurimile și o zănă extrem de săracă-Țara Făgărașului, cu Municipiul Făgăraș, orașul Victoria și toate comunele aferente și Zona Rupea, de asemenea defavorizată în acești 20 de ani. Defavorizarea despre care vorbesc este din punct de vedere al infrastructurii și investițiilor economice.

Conducerea liberală a județului Brașov a condamnat la sărăcie Țara Făgărașului și Zona Rupea, prin lipsa oricăruiinteres de dezvoltare economică a acestor regiuni.

Niciun investitor major nu a fost dirijat în aceste zone de către președinția liberală a Consiliului Județean, în cei 20 de ani.

Singura speranță, în acest moment, pentru Țara Făgărașului vine de la proiectul Guvernului PSD de relansare a industriei de armament din România și construcția nei fabrici de pulberi la Făgăraș. Este o bucurie că primarii, indifferent de culoarea politică, din Țara Făgărașului și Zona Rupea accesează fonduri de dezvoltare a localităților prin PNDL, un program inițiat și susținut de Guvernul PSD.

Până acum câțiva ani, pe banii locuitorilor județului Brașov, președintele PNL al Consiliului Județean pleca în delegații economice în țări din Europa și Asia și în țări exotice, susținând sus și tare că pleacă să aducă investitori în județ. Nu s-a realizat nimic concret.

Acum ceva timp, conducerea liberal a CJ s-a deplasat în China, într-o delegație economică, și tot nimic.

De fapt, acești oameni, aflați la conducerea Consiliului Județean nu au niciun plande dezvoltare economică armonioasă a județului, lăsând la mâna sorții, mai mult de jumătate din județul Brașov.

Singurul proiect este Aeroportul Brașov, pe care liberalii îl promit de 20 de ani, proiect sprijinit de PSD și de toate forțele de pe eșicherul politic. De fapt, acest proiect este prezentat ca o realizare persoanlă a președintelui liberal, iar acesta uită de sprijinul susținut, primit din partea PSD și a celorlalți colegi din CJ, precum și din partea parlamentarilor PSD, respectiv a Guvernului României.

Domnul președinte Adrian Veștea ascunde eșecul economic al dezvoltăriiarmonioase a județului Brașov, făcându-și imagine cu Aeroportul.

Atrag atenția conducerii liberale că județul Brașov nu se oprește la Măgura Codlei și la Pădurea Bogății. Județul Brașov este și la Rupea, Făgăraș sau Victoria.

Zilnic, mii de oameni fac naveta spre Brașov sau Sibiu, pentru un loc bun de muncă. E o naveta grea, de cel puțin o oră de dus, o altă oră de întors, pe ger sau arșiță.

Implicarea conducerii Consiliului Județean pentru soluții de relansare economică a zonei este nulă.

Categoric, cei 20 de ani de conducere liberal a județului Brașov reprezintă un eșec economic pentru cetățenii județului și a dus la sărăcirea și depopularea masivă a Zonei Făgărașului și a Zonei Rupea.

Fără o strategie economică clară, fără clarviziune în ultimii 20 de ani, în loc să avem un județ cu o economie puternică, armonios dezvoltată pe tot cuprinsul județului, conducerea liberal a transformat județulBrașov într-unul cu două viteze.

Este imperios necesară revizuirea strategiei de dezvoltare a județului Brașov (dacă ea există). Este nevoie de crearea celui de-al doilea pol economic de dezvoltare a județului Brașov, în zona Făgăraș, prin colaborarea strânsă între Consiliul Județean Brașov, autoritățile locale, Camera de Comerț și Industrie din Brașov și Făgăraș, asociațiile patronale, oamenii de afaceri și antreprenori.

Este nevoie de sprijinirea și demararea creării de clustere în Zona Făgăraș, Victoria, Rupea, ceea ce presupune cooperareas între intrerinderile mici și mijlocii pe de o parte, și structuri suport din partea autorităților publice. La acestea se adaugă institute de cercetare și universități.

Tot parte a soluției este identificarea potențialului acestor zone defavorizate, din punct de vedere al forței de muncă, specificul acesteia, infrastructură și prezentarea lor cu prioritate potențialilor investitori, precum și întâlniri cu oamenii de afaceri, crearea de evenimente de promovare.”