PSD Braşov, transcript declaraţii 25 aprilie

Marius Dunca, președintele PSD Brașov, senator: ”Continuăm în același stil ca data trecută, adică să vorbim despre ceea ce  am promis și ce am făcut. În 2016, când am candidat la alegerile parlamentare, tot cee ace am promis, încercăm să ducem la bun sfârșit.  Astăzi, vom vorbi despre Turism și despre numărul turiștilor de la ora actuală, din județul Brașov. Care județ Brașov este, după București, primul ca și atragere de turiști; suntem practic primul județ din țară la acest capitol. Avem un potențial extraordinar, calitatea serviciilor în comparație cu celelalte zone ale țării este unul la nivel destul de ridicat și mă bucură acest lucru. E ceva ce vă pot spune și în calitate de fost președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.  O să vedem, concret, cum se reflectă aceste tendințe în datele oferite de  Institutul Național de Statistică.

În primele două luni ale acestui an avem înregistrate, în județul Brașov, 470.000 de înnoptări, în timp ce în 2018, în aceeași perioadă, aveam 447.573. E o diferență de 22.500 de turiști care au venit în județul nostru. Turiștii au preferat să se cazeze la 3*- 50,8%, apoi în ordine descrescătoare, 4* 32%, 2* 9,1%, 5* 5,5%, iar 1* 1,9%.

Cum am ajuns aici? Mă bucur, în primul rând, pentru că intră în județul nostru foarte mulți turiști și tot ceea ce am făcut și ne-am stabilit în programul de guvernare, am dus la bun sfârșit. Vă mai pot spune că ponderea turismului în produsul intern brut a crescut de la 1,5% în 2016, la aproximativ 2,6% în 2017. Vorbim, deci despre o creștere consistentă, ceea ce înseamnă că turismul generează mai mulți bani la economie.

În Programul de guvernare 2017-2020 este prevăzut că Guvernul PSD acorda vouchere pentru angajații din sistemul bugetar, în valoare de 1450 RON de lei.  Vorbim despre 400 milioane euro. Sunt 1,2 milioane de oameni care beneficiază de aceste vouchere.

Aici vreau să fac o paranteză. Au sosit, pe adresa partidului, sesizări din partea angajaților de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, care nu au primit aceste vouchere.  Atrag atenția Consiliul Județean că legislația îi permite să acorde aceste vouchere și are obligația să găsească soluțiile și să rezolve această situație.

Am mai spus, stop minciunilor și dezinformării! Să nu se mai dea vina pe lipsa banilor, pentru că tot de acolo au venit declarații că au cel mai mare buget. Și apropo de buget, mai atrag atenția asupra unui lucru. Județul Brașov a reușit să contracteze lucrări de 77,286 milioane lei. Din câte știu, sunt doar câteva proiecte, restul tot așteaptă. Cred că e momentul să facă un audit profesionist în cadrul instituției și să înceapă cu dânsul.

Revenind la turism, potrivit unui studiu făcut de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, 84,8% dintre angajați au menționat că sunt foarte mulțumiți de aceste vouchere. Tot același studio, arată că 93,1 la sută din unitățile de primire turistice, sunt foarte mulțumițe de această măsură. Încă o măsură extrem de importantă pe care a luat-o Guvernul PSD este TVA de 5% pentru turism, din noiembrie 2018. Am să trec în revistă câteva măsuri fiscale: scutire de impozit pe profit pe o perioadă de 3 ani pentru investițiile în noi cluburi de turism, aici mă refer la hoteluri, Spa, restaurante etc; scutire de impozit pe profit pe o perioadă de 5 ani pentru investiții în turismul balnear și scutire de impozit pe profitul reinvestit, cu condiția de a face investiții pentru îmbunătățirea structurii de cazare, alimentație publică, agrement șamd.

Noua lege a turismului aduce câteva lucruri benefice. Evident, în urma unor consultări cu mediul privat, sunt câteva lucruri esențiale pentru dezvoltarea turismului și atragerea de turiști către țara noastră. În primul rând, redeschiderea biroului extern de promovare turistică. De asemenea, este prevăzută și înființarea organizațiilor de management al destinației, un alt punct din programul de guvernare. E un parteneriat public între autoritățile locale și mediul privat. Și, extrem de importantă, care vine în sprijinul mediul privat, este descentralizarea unor componente ale Ministerului Turismului. Aici vorbim despre clasificările unităților de cazare, atestarea ghizilor de turism, omologarea pârtiilor și a traseelor turistice și autorizarea plajelor, ce vor fi emise de către autoritățile locale. Organizațiile de management al destinației se înființează prin asocierea autorităților publice locale din componența destinației cu plătitor de taxă specială pentru promovarea turistică, membrii din cadrul destinației turistice, ai federațiilor și confederațiilor patronale, angajatori din cadrul destinației turistice. Se lasă libertate,  acest lucru fiind cerut de patronatele din domeniul turistic”.