PSD Braşov, transcript declaraţii 5 aprilie


Marius Dunca, președintele PSD Brașov, senator: Astăzi vreau să vă vorbesc despre un proiect drag nouă, așteptat de toată lumea, un proiect extrem de important pentru Brașov, pentru regiunea noastră și pentru întreaga țară, autostrada Ploiești – Brașov. V-am spus și acum doi ani că nu voi vorbi despre el decât când voi avea date concrete. Până la sfârșitul anului 2019 se va semna contractul de parteneriat public-privat, termenul de finalizare a execuției fiind anul 2023. Lungimea totală a traseului construit la profil de autostradă este de 107 km, valoarea proiectului, de 1,3 miliarde de euro, iar viteza de proiectare: 120 km/h. Proiectul prevede, pentru sectorul Ploieşti – Braşov (Cristian): 14 viaducte și 33 poduri cu o lungime totala de aproximativ 3 km, precum și 2.6 km de tuneluri cu galerie dublă. Acest proiect va genera dezvoltare pe orizontală județul Brașov, un potențial turistic uriaș și pentru mediul de afaceri. CNAIR se ocupă de partea Brașov-Făgăraș, ca să facem legătura cu Sibiul.

Acum două săptămâni am avut o întâlnire, la Brașov, în data de 24 martie, cu Comitetul Olimpic Sportiv Român, când am anunțat intenția de a organiza Jocurile Olimpice de Tineret. Când o să primim, de la Comitetul Olimpic Internațional, răspunsul, o să putem prezenta un memoriu, în Guvern, prin care să-l declarăm  proiect de interes național sau domeniu strategic și prioritar și avem temei legal să investim în trei proiecte majore despre care Partidul Social Democrat a vorbit și sunt, în sondaje, cele mai importante proiecte și cele mai așteptate de către Brașov: aeroport, unde știți foarte bine că alocăm 23 de milioane lei, și avem bază și temei legal să alocăm și anul viitor. Autostrada, cu  termenul de realizare 2023, din câte am înțeles de la colegii mei se discută detalii din contract și părți pe care Comisia Națională de Prognoză le analizează împreună cu un investitorul, deja au fost stabiliți și partenerii cu care o să realizezi acest proiect. Și în ceea ce privește spitalul ne-am ținut de cuvânt în privința a ceea ce am promis. Ați văzut că începe să se vadă că lucrurile se mișcă. O să venim,  cel puțin la PSD Brașov, cu argumente complete și cu exemple.

Al doilea subiect despre care aș vrea să să discutăm și să supun atenției dumneavoastră, este un apel la partenerii politici, așa cum am făcut și acum doi ani și jumătate jumătate, la alegerile parlamentare, să facem o campanie civilizată, în  spirit european. S-a ajuns prea departe cu jignirile în mediul online, dar se exagerează și în alte privințe. Acum două săptămâni am organizat un eveniment al  Partidul Social Democrat la Brașov și am văzut că un membru cunoscut ca fiind al PNL, a venit la acel eveniment pentru care noi am avut autorizație, să scandeze,  să țipe. Este un gest lipsit de fair play din partea respective. L-am rugat pe președintele PNL Brașov să țină cont că este un eveniment social-democrat și să nu-și trimită oamenii la acest eveniment.

Fac un apel către toți colegii mei și o să vedeți noi, nu o să participăm la evenimentul PNL. Vrem să dăm un alt mesaj, de corectitudine, celorlalte partide politice. Dacă cerem o schimbare, în primul rând trebuie să ne schimbăm. Vreau să adaug că a mai fost un incident, un panou întreg a fost tăiat, la Timișul de Sus și am făcut o sesizare în acest sens la Poliție, la sfârșitul lunii martie. Nu cred că este un comportament care să facă cinste. Cre dcă ar trebui să venim cu lucrurile concrete pe care le putem face sau pe care le-am făcut deja, este ceea ce așteaptă brașovenii, și exact ceea ce am făcut și noi la Brașov. Județul nostru este un model al civilizației, al tradițiilor, iar acest lucru trebuie să se vadă și în modul de a face campanie și de a face politică.

Al treilea subiect,  în toată această perioadă de precampanie și campanie, am decis să avem un purtător de cuvânt în tot cee ace ține de relația cu dumneavoastră și în absolut orice problemă să existe comunicare și o colaborare. Acea persoană este colega mea, consilierul local Alexandra Crivineanu.

Roxana Mînzatu, vicepreședinte PSD, deputat: Am un singur subiect pentru astăzi este o temă pe care am discutat cel puțin în ultimul an și jumătate cu unii dintre primarii din județul Brașov.  Este vorba de electrificarea gospodăriilor izolate discuțiile au pornit în special de la localitatea Holbav, unde așa cum știți, deși extinderea rețelei electrice s-a realizat masiv, inclusiv în în partea de sud, unde avem gospodării risipite, totuși au rămas case care sunt prea departe de rețea și nu au curent electric. Avem o discuție de de ceva timp care ar fi soluțiile pentru astfel de cazuri. Iată că Guvernul României prin Administrația Fondului pentru Mediu lansează, pe 10 aprilie, prima sesiune de finanțare privind electrificarea gospodăriilor isolate, prin montarea de panouri fotovoltaice, sisteme complexe fotovoltaice, nu doar panoul, toate toate dotările sunt eligibile. Cum este gândit acest program de finanțare, pe care Guvernul l-a bugetat, pentru această primă sesiune cu 230 de milioane RON pentru întreaga țară? Este, cumva, lucrat deja, în sensul în care prin prefecturi și consilii județene s-a făcut un recensământ al gospodăriilor izolate la o distanță de mai mare de 2 km de rețeaua electrică. În felul acesta sau identificat deja comunitățile, unității administrativ teritoriale eligibile. Această listă, pentru fiecare județ, este publicată pe site-ul AFM. În județul Brașov, pentru această prima sesiune sunt eligibile 9 localități brașov aceste nouă localități în total ele vor putea electrificat 297 de gospodării, aproape 300 de gospodării. în principal este vorba de față

Săcele, cu 29 de gospodării, va putea accesa 725000 lei

Bran, cu 4 gospodării va accesa 100.000 lei

Hărman, cu 100 de gospodării, va accesa 2,5 milioane lei

Holbav, cu 47 de gospodării va putea accesa 1.175.000 lei

Satul Berivoi din comuna Recea cu 8 gospodării va accesa 200.000 lei

Șercaia, cu 6 gospodării va accesa 150.000 RON

Tărlungeni intră cu două sate, pentru satul Tărlungeni 50 de gospodării 1.250.000 lei și pentru satul Zizin tot 50 de gospodării vor fi electrificate, tot 1.250.000 lei

Ucea de jos, o singură gospodărie 25.000 RON.

Cum s-au calculat acestei sume, gospodăriile izolate evident că au fost date de către primării către prefectură către Consiliul Județean și apoi au ajuns la administrația fondului de mediu, care a înmulțit numărul de gospodării cy suma de 25.000 lei, suma care este valoarea maximă eligibilă pe care o poate primi o primărie per gospodărie pentru a folosi acești bani în achiziția de panouri și tot sistemul care se asigură curent electric în respectiva casă. Este o primă sesiune așa cum spuneam Județul Brașov este printre județele cu număr mare de gospodării pe localități adică având și o zonă montană. Poate o să vedeți lista pe alte județe, avem situații de extrem de multe localități eligibile cu una, două, trei gospodării, doar la noi, așa cum vedeți, avem mai puține localități doar nouă, dar un număr substanțial de gospodării care au nevoie de această soluție alternativă energie verde. Finanțarea este sută la sută, Administrația Fondului de Mediu asigură întregul cost. Sesiunea, așa cum spuneam, începe în 10 aprilie și se termină 10 iulie. Primăriile vor depune un dosar dosarul va include mai multe documente o hotărâre de consiliul local foarte important pentru primarii din localitățile menționate, acordul fiecărui proprietar sau fiecărei fiecărui deținător de gospodărie va fi parte din acest dosar, certificate care atestă lipsa datoriilor primăriilor. Cam așa este gândit dosarul, primăriile accesează sumele pentru gospodăriile pentru care vor achiziționa panourile,  așa că ele trebuie să vină să dovedească că nu au datorii la bugetul de stat de la care cer fonduri. Banii vac ere banii înainte, iar apoi va achiziționa, potrivit legislației achizițiilor publice, ca entitate publică,  pentru numărul de gospodării pe care le are alocat, una, două, 40 sisteme.

Alexandra Crivineanu, purtător de cuvânt PSD Brașov, consilier local: Vreau să vă spun că, pe perioada campaniei electorale, dar și în precampanie, dorim să fim cât mai transparenți în comunicare, să avem o campanie curată și corectă față de cetățenii Brașovului. Și când spun aici Brașov, mă refer la întreg județul Brașov pentru că vom avea acțiuni la toate nivelurile, atât la municipiul Brașov, cât și la nivel de județ. Veți fi informați foarte prompt cu privire la acestea, și, așa cum ați cerut și dumneavoastră, imediat după conferințele de presă, pe care le vom continua în același mod, poate și mai des, în apariții în presă, veți primi materialele necesare. În acest fel brașovenii vor fi informați cu privire la programele noastre și la activitățile noastre de campanie.

Biroul de presă al PSD Braşov

https://afm.ro/main/programe/centenar/2019/ghid_fotovoltaice_gospodarii_izolate.pdf