PSD Braşov, transcript declaraţii 8 martie

Marius Dunca, președinte PSD Brașov, senator:

”Asa cum foarte bine stiti ne aflam cu putin timp inainte de un scrutin electoral extrem de important – Alegerile pentru Parlamentul European – un scrutin în urma căruia România trebuie să iasă întărită la nivel european. E un test important pentru fiecare partid și o șansă și oportunitate pentru noi să promovăm ceea ce am făcut în această perioadă.

În acest moment, organizația PSD Brașov strânge semnături pentru validarea candidaturilor. Până acum avem 17.500  de semnaturi.

Cu ocazia acestei acțiuni am fost în teren și am vorbit în mod direct cu oamenii, să vedem ce părere au de realizări sau ce nu s-a realizat, ce am făcut din ce am promis,  pentru că, după 90, a fost mai bun scor pe care l-a avut Partidul Social Democrat la Brașov.

Cele mai multe întrebări, 80% din ele erau de ce actualul președinte domnul Klaus este contra României, de ce blochează bugetul. Ne întreabă de ce nu se spune românilor ce am făcut pentru ei. Am sperat să îl văd pe domnul Klaus ieșind în această săptămână în  conferință de presă să ceară scuze românilor pentru că a blocat bugetul. El iese la televizor să ne spună tot felul de lucruri fără exemple, fără cifre. El vede minus acolo unde este plus, îi face incompetenți pe cei care obțin performanță. Spune că bugetul PSD este cel mai prost, dar a uitat că în 2016 aprobat bugetul Cioloș care prevedea mai puțin cu 16 miliarde de lei la sănătate și mai puțin cu 10 miliarde de la educație.  Reclama că în 2019 comunitățile locale au cu miliarde de lei mai puțin, iar în realitate primesc 4,6 miliarde în plus față de anul trecut. Susține că sunt mai puțini bani pentru investiții, în realitate sunt peste 15 miliarde de investiții. A blocat tot ce a putut, și am să vă mai dau un exemplu. Își folosește funcția pentru a face sesizări la CCR. În 2 ani de zile a făcut 58 de sesizări, președintele Constantinescu, în patru ani, a făcut doar o sesizare, președintele Iliescu în 10 ani de zile doar 2 sesizări și apropiat de actualul președinte, domnul Băsescu a făcut 31 de sesizări în 10 ani de sesizări.

România, în 2019, va avea cel mai mare PIB din istorie, 1022.5 miliarde lei. În 2009 era cu -7,1 și am ajuns în 2018 la +4,8. Vedeți că mereu, cei din Opoziție spun că nu avem bani de pensii nu avem bani de educație de sănătate și uitați că mai mulți bani la sănătate, 6 miliarde de față de anul trecut, la Educație 9,8 miliarde de investiții.

Vă mai dau câteva date. Salariul minim brut a crescut cu peste 1000 lei în ultimii trei ani, de la 1250 lei în 2016 până la 2080 lei în acest an. Românii cu studii superioare câștigă au azi un salariu minim de 2350 lei, iar angajații din sectorul construcțiilor câștigă minim 3000 lei. Un profesor debutant câștigă astăzi cu 23% mai mult decât în decembrie 2017 iar un profesor universitar cu 25%. Un medic rezident, anul I, câștigă astăzi, în mână, cu 162% mai mulți bani decât în decembrie 2017. De la 1582 lei la 4.152 lei. Un medic de la urgență, de grad 5, avea în decembrie 2017 un salariu net de 4.199 lei. Astăzi câștigă 9.715 lei.

Și ne-am ținut de cuvânt și în alte privințe. Niciun pensionar nu mai trebuie să plătească CASS. De asemenea, românii cu pensii mai mici de 2000 lei nu mai plătesc nici impozit pe venit. Indemnizația pentru persoanele cu handicap a crescut cu 110%. De la 52 euro în decembrie 2016 la 108 euro în iulie 2018”

Mihai Mohaci, secretar executiv PSD Brașov, deputat:

”Am fost numit vicepreședinte la Comisia de industrii și servicii, o comisie care are multă activitate activități. Cea mai recentă se referă la acordarea luminii albastre pentru cei de la Salvamont. Este o inițiativă din 2014, și să vreau să fac o precizare că, dacă nu aduceam anumite amendamente la acea inițiativă, lumina albastră acordată la Salvamont, girofarul albastru nu ar fi funcționat legislativ. Am pus câteva condiționări, una dintre ele să fie nu toate mașinile de la Salvamont dotate cu lumina albastră și mașinile care au o dotare specifică înțelegând cele care sunt folosite în mod special pentru a ajunge de la locul de bază până la zona unde zona montană, unde se fac intervențiile. Am cerut de la nivelul comisiei din partea Asociației Salvamont, numărul de mașini existente la nivel național pentru județe. Sunt la nivelul județelor 61 de mașini, iar cele care țin aparțin serviciului pus la dispoziție de către primării sunt 17  mașini. Nu reprezintă un număr foarte mare de mașini că vrea să li se acorde de acest lumina albastră având în vedere că Salvamontul și Salvaspeo intervin atunci când sunt urgențe și când se solicită se solicită de către Departamentul pentru Situații de Urgență intervenția lor, pentru că ele sunt coordonate de către ISU și de fapt de către Ministerul de Interne. De aceea am și spus că anumite norme și anumite reglementări se vor supune funcționării pe drumurile publice de care beneficiază și celelalte instituții. Brașovul are un număr de două mașini, iar pentru serviciile locale Salvamont ca și pe și serviciile locale și primării sunt două mașini, așadar, patru în tot județul, în municipiul Brașov, în  Predeal, în Zărnești, în Bran, în Râșnov. Nu pot fi dotate dacă nu îndeplinesc anumite condiționări care țin de legea privind circulația pe drumurile publice”.

Florin Orțan, vicepreședinte PSD Brașov, senator
”Am văzut în spațiul public nenumărate informații că se închid spitale la Bacău, la Piatra Neamț. Este vorba despre numărul de paturi. Ca să putem accesa fonduri europene structurale în sănătate, trebuie să avem masterplan pe sănătate. Până în exercițiul financiar 2014-2020 noi nu am avut masterplanuri regionale în Uniunea Europeană După cum tot știți, Uniunea Europeană înseamnă delegare de suveranitate țările membre prin Tratatul de la Lisabona. Nici una nu a delegat suveranitatea cu privire la serviciile de sănătate publică din țările respective. Se schimbă paradigma în exercițiul financiar 2021-2027 în sensul că vor fi foarte multe fonduri structurale pentru dezvoltarea infrastructurii spitalicești sau de Medicină primară din partea Uniunii Europene. Pentru ca acest lucru se poate întâmpla, trebuie elaborat un masterplan pe fiecare regiune de dezvoltare din țara respectivă în următoarea perioadă. Nu se discută de aici decât de o organizare a unităților sanitare, iar de la  s-a ajuns la interpretarea că se închid. Trebuie să începem să renovăm unitățile sanitare după ce am început să mărim substanțial veniturile oamenilor care sunt implicați în asistența medicală, trebuie să introducem management științific în spitale. Să vă dau un exemplu foarte simplu. În anul calendaristic, pentru un pat de spital, el este ocupat 290 de , iar în rest trebuie să cureți, să dezinfectezi, și să renovezi. Optim este să am un indice de utilizare al patului de 100%. Deci indicele de utilizare a aparatului este o frescă a modului și eficienței cu care se utilizează cel pat. Este ceva foarte scump un pat de spital. Și vreau să spun că avem secții din spital în care indice de utilizare este mai relaxat, și avem secții în care indicele de utilizare a aparatului este 130-140%. Asta ce înseamnă? că este folosit mai mult de 290 de zile pe an, asta înseamnă că prin tranzitivitate nu putem să dezinfectăm suficient, nu putem să zugrăvim. Atunci organizarea înseamnă pur și simplu tăierea paturilor acolo unde utilizarea este relaxată și folosirea lor acolo unde este nevoie de ele. Organizarea este sine qua non necesară în următoarea perioadă. Deci în exercițiul bugetar 2021-2027, pentru ca noi să putem atrage fonduri structurale în sistemul sanitar trebuie să facem aceste lucruri. Despre paturile de terapie intensivă, la Brașov sunt 20 și vor fi 40.  Este o acțiune în care Consiliul Județean și Ministerul Sănătății sunt parteneri. Consiliul Județean organizează blocul operator, vor dispărea niște săli de operație iar Ministerul Sănătății acordă finanțarea pentru toate dotările pentru 20 de paturi în plus”.

Viorel Chiriac, vicepreședinte PSD Brașov, deputat:

”Am auzit în această perioadă că  bugetul este rușine națională, că e făcut ca partidele să își tragă de 20 de ori mai mulți bani pentru campanie. Cei care se ocupă de organizarea și funcționarea instituțională a evenimentelor din alegeri nu pot să facă aceeași acest lucru și acum sigur să vă dau răspuns la minciuna spusă. Autoritatea Electorală Permanentă acordă, pe baza legii, între 0,01 și 0,04 din bugetul pe anul respectiv, pentru finanțarea în situații de campanie electorală. Evident că banii sunt mai mulți anul ăsta, datorită faptului că bugetul are mai multe venituri. Domnul președinte s-a gândit acum doi ani când pe guvernarea Cioloș erau cu nu știu câte miliarde de lei mai puțin pentru finanțarea partidelor. Autoritatea electorală sigur că împarte funcție de ceea ce ești. Ești un partid mai mare, primești mai mult. Ești partid mai mic, primești mai puțin. Săptămâna trecută, colega mea  Roxana Mînzatu vorbea despre posibilitatea ca prin PNDL să se poată accesa și pentr extinderi rețele electrice și gaz. Da, începând de anul acesta, PNDL, despre care știți că e un program extraordinar de important chiar și pentru județul Brașov, nu pentru PSD, că în județul Brașov nu conduce PSD, finanțează și așa ceva. Da, asta se poate face din Guvern și din Parlament pentru județ, chiar dacă în schimb auzim că nu se face nimic. Uite că noi facem”.

Marius Dunca, președinte PSD Brașov, senator:

”Pe 24 martie va fi conferința extraordinară de alegeri, vor participa președinții de organizații, primarii și viceprimarii, birourile de tineret și de pensionari. A fost un vot de încredere al colegilor mei și și-au exprimat susținerea pentru mine, dar  evident lista de candidaturi este deschisă până în data de 24”.

Mihai Mohaci, secretar executiv PSD Brașov, deputat:

”Echipa va trebui să funcționeze, vom stabili anumite principii și anumite reguli, care sper să se pună în acord cu ocazia alegerilor din 24. Sigur că eu îmi doresc mult mai mult pentru PSD, noi nu am reușit să obținem nici președinte la Consiliul Județean nici primăria. Trebuie să avem, ori primarul, ori președinte de Consiliu Județean. Spun aceste lucruri pentru că cel puțin la nivelul Consiliului Județean și noi putem să finalizăm aeroportul, putem să aducem și bani și putem să luăm în asociere chiar și Primăria Brașov, care are resurse, pentru a participa. Primăria poate fi adusă în acționariatul de la Consiliul Județean.  Eram prefect și am adus la masă la acel moment, pe domnul primar George Scripcaru și pe președintele Consiliului Județean în ideea de a realiza aeroportul întru un termen relativ scurt, pentru că primăria Brașov dispune de acești bani, poate să investească.  Eu înclin să cred că la baza acestui aeroport suma de orgolii a mai scăzut. Interesul cetățenilor este se existe acest aeroport, nu numai declarativ, și în fiecare săptămână, și în fiecare lună pe hârtie și în presă, și să fie realizat cu o altă viteză.

Ce se întâmplă, dacă pe holurile Parlamentului ne vede cineva împreună la președinte, dacă ne vede cineva că suntem supărați sau dacă mai apar anumite discuții care nu sunt neapărat legate de acest subiect, sigur că e posibil să fie interpretat să intru în sens sau altul. Eu sunt sigur că suntem la ora actuală pe drum cel bun”.

Marius Dunca, președinte PSD Brașov, senator:

”La ședința de Comitet Executiv am stabilit data alegerilor, și au fost niște discuții din care a reieșit că organizația mă susține la funcția de președinte. Și tot atunci s-a stabilit ca Mihai Popa să fie președinte executiv, domnul Mihai Mohaci secretar și o echipă de vicepreședinți.  Ca și până în acest moment, trebuie să facem totul pentru brașoveni și pentru ce spunea și domnul Mohaci, să ne dorim să câștigăm cât mai multe în Brașov. Am demonstrat că putem face ceva pentru brașoveni, de la Spitalul Regional de la aeroportul, dar și multe alte lucruri”.